Încă din martie 2021, reglementările Uniunii Europene privitoare la consumul de energie al electrocasnicelor au fost în curs. Toate nivelurile de eficiență energetică vor fi clasate exclusiv de la A la G, fără folosirea categoriilor A+, A++ şi A+++.

Care este punctul forte al noului sistem de clasificare?
• Acest nou sistem de clasificare aduce în centrul preocupărilor din industrie, mai mult decât oricând, respectarea mediului înconjurător și eficienţa energetică a electrocasnicelor. Echipa noastră, Think-green promovează și susține un stil de viață sănătos, precum și sănătatea planetei prin absolut tot ceea ce facem. Cu cât ducem o viață mai
sănătoasă, cu atât lumea în care trăim devine mult mai sănătoasă și prosperă. Ne bucurăm că, în sfârșit, se pune accent pe informarea consumatorilor și pe promovarea companiilor ecologice și inovatoare. Implicarea face diferența! O viață sănătoasă înseamnă oameni sănătoși și o planetă sănătoasă!

Eticheta energetică a fost actualizată pentru trei categorii de aparate de uz casnic:
• Mașini de spălat și uscătoare;
• Mașini de spălat vase;
• Frigidere, combine frigorifice, lăzi frigorifice și congelatoare;

Noua etichetă energetică este creată pe înțelesul tuturor.
Clasele energetice anterioare variau de la D la A+++ . Deși A+ era primul nivel realmente vandabil din această scală, prin percepția unui consumator neinformat putea fi evaluat mult mai eficient decât în realitate. Acum sistemul de clasificare este notat de la A la G, A însemnând nivelul cel mai eficient, iar G, nivelul cel mai ineficient.
Astfel, un produs de nivelul A+++ va deveni un nivel B, după noile clasificări.
Schimbarea vizează dezvoltarea de aparate din ce în ce mai eficiente din punct de vedere energetic și, de asemenea, pentru a distinge clar tipurile de aparate de uz casnic. În mod ideal, în prima perioadă de schimbare, clasa A va rămâne substanțial goală pentru a stimula producția de aparate de uz casnic concepute din ce în ce mai mult pentru economisirea energiei , în timp ce categoriile B și C vor fi
puțin mai populate. Cinci pictograme vor apărea pe eticheta energetică a mașinilor de spălat pentru a afișa statistici de utilizare. Acestea vor fi amplasate în partea de jos, sub scala de culori și vor prezenta o grafică foarte clară și intuitivă. Cifrele vor dicta capacitățile de spălare și durata ciclului Eco 40 ° -60 °. Se vor arăta consumul de apă pentru fiecare ciclu, clasa de eficiență energetică a centrifugei și clasa de zgomot. În comparație cu eticheta energetică care va apărea pe mașinile de spălat,
pe cea mașina de spălat rufe cu uscător, vor exista totuși încă trei pictograme care vor indica: capacitatea completă de spălare și uscare per ciclu; câți litri de apă consumă per ciclul complet de spălare; durata/timpul.

Limbajul noii etichete energetice va fi neutru, dar prin scanarea codului QR, situat în colțul din dreapta sus, cu ajutorul unui smartphone, consumatorii vor putea afla toate informațiile suplimentare (necomerciale) și oficiale despre produs.
De asemenea, se estimează că, datorită noii etichete energetice, gospodăriile vor putea economisi în jur de 15 euro pe an, dar, mai  presus de toate, stimulentul producătorilor de a-și îmbunătăți
produsele va fi un mare avantaj pentru mediu. În cele din urmă, eticheta face parte dintre contribuțiile pentru încercarea atingerii obiectivului UE de neutralitate climatică, până în 2050.

Care este cadrul legislativ în vigoare privind produsele eficiente din punct de vedere energetic?
Produsele eficiente din punct de vedere energetic sunt reglementate în prezent de două acte-cadru: o directivă și un regulament:
1. Directiva privind proiectarea ecologică (Directiva 2009/125/CE), un
instrument pentru îmbunătățirea eficienței energetice a produselor;
2. Regulamentul privind etichetarea energetică [Regulamentul (UE) 2017/1369] – instrumentul cu ajutorul căruia consumatorul recunoaște produsele cu cea mai bună performanță energetică.