Reciclarea materialelor este un lucru extrem de important pentru protecția mediului înconjurător. De aceea, colectarea corectă a produselor destinate reciclării trebuie să fie o regulă de bază pentru fiecare companie, dar și pentru fiecare dintre noi. Din nefericire, sunt persoane care nu cunosc materialele ce pot fi reciclate sau nu respectă indicațiile privind colectarea corectă a ambalajelor. Fiecare dintre ele ajung la centre specializate. Astfel, în funcție de material, anumite obiecte pot fi reciclate de mai multe ori – unele se reciclează foarte ușor, iar altele deloc.

Pe de altă parte, unele tipuri de materiale nu se reciclează în general, pentru că această activitate nu poate fi susținută economic. Curățarea ambalajelor înainte de aruncare (cel puțin printr-o simplă clătire cu apă) este obligatorie!

Reciclarea plasticului. Reciclarea sticlei. Reciclarea hârtiei și cartonului.

Mai jos poți găsi o listă despre ce anume se reciclează și ce nu, din fiecare material:

– În cazul plasticului, se pot recicla următoarele ambalaje: PET-urile, folia de plastic (de exemplu, de la baxurile de apă), găletușele de iaurt sau smântână, lăzile și navetele, caserolele transparente, pungile alimentare, sticlele de lapte, sticlele de detergent lichid și balsam pentru rufe, sticlele de șampon și balsam, ambalaje tetra pack (cutii de lapte sau suc care arată ca hârtia). Nu se pot recicla următoarele elemente din plastic: recipientele colorate (caserolele negre sau mate), recipientele de plastic în care au fost substanțe chimice, folia alimentară subțire transparentă de plastic; pungile de plastic;

– Produsele reciclabile fabricate din sticlă pot fi următoarele: borcane (fără capac), produse cosmetice din sticlă, sticle de vin și alte bauturi, alte ambalaje din sticlă. Nu sunt acceptate la centrele de reciclare selectivă următoarele produse din sticlă: oglinzi, geamuri, parbrize, produse din porțelan, ceramică, cristal, vase rezistente la căldură, ambalaje medicamentoase și cosmetice cu conținut periculos (vopsea, lac de unghii), becuri (predate ca sticlă).
– Hârtia este unul dintre cele mai frecvent întâlnite deșeuri, în mai toate sferele de activitate. Constituie o importantă sursă de fibre de celuloză, aceasta fiind substanța naturală care stă la baza producerii hârtiei. Fiind fabricată din celuloză se biodegradează ușor, în mod natural, spre deosebire de alte deșeuri sintetice cum este plasticul. Multe materiale de împachetat, hârtie de ziar, șervețele sunt făcute în totalitate sau în parte din fibră de hârtie reciclabilă. Consumul de hârtie a crescut cu 400% în ultimii 40 de ani și acest lucru a dus la exploatarea intensivă a pădurilor, în unele țări apărând fenomenul de despădurire. Aproximativ 35% din copacii tăiați pe întreaga planetă sunt folosiți pentru producerea de hârtie.

De aceea, trebuie să ne gândim mai întâi cum să reducem consumul de produse, resurse, cum să le refolosim după ce nu mai avem nevoie de ele și abia apoi să le reciclăm – cei 3R. Când ajung la reciclare, hârtia şi cartonul sunt sortate pe categorii, în funcţie de calitatea lor: hârtia albă este de calitate superioară, în vreme ce cartonul ondulat este de calitate inferioară, iar ziarele şi o parte din hârtia de birou sunt de calitate medie. După un întreg proces de transformare, hârtia de birou reciclată ajunge înapoi pe birouri. Cărţile de telefon şi cartonul se pot transforma în cofraje pentru ouă sau în alte tipuri de carton. Pentru colectarea acesteia, multe servicii de salubrizare au fost dotate cu tehnologie care să separe hârtia din deșeurile menajere.

E important de știut că nu trebuie să nu ducem la reciclat hârtie pătată de lichide, uleiuri, vopseluri, mâncare pentru că aceasta nu se poate recicla. Totuși, contaminarea deșeurilor de hârtie scade eficiența reciclării, de aceea, tendința este de a colecta separat deșeurile de hârtie. Cu tehnologiile actuale, hârtia poate fi reciclată de cel mult patru ori. Rețineți culoarea albastră, pentru containerele speciale de colectare selectivă a deșeurilor de hârtie. Reciclarea produselor din hârtie este posibilă pentru următoarele produse: ziare, reviste, caiete, cărți, plicuri, cartoane de ouă, cutii, cutii de pizza curate, pungi de hârtie, cutii de cereale. Nu se pot recicla următoarele produse din hârtie: pahare de hârtie plastifiată, cutii sau foi de carton murdare, șervețele folosite, hârtie igienică și prosoape de hârtie, hârtie cerată, hârtie plastifiată, cutii de pizza murdare. Pentru a fi acceptate în centrele de reciclare selectivă, produsele trebuie să fie colectate respectând anumite cerințe foarte clare: Capsele, banda adezivă sau folia de plastic trebuie îndepărtate, Cutia din carton se taie în bucăți mai mici sau se îndoaie ca să fie cât mai compactă, aproape plată, Cartonul trebuie să fie curat și uscat, fără resturi alimentare. Nu în ultimul rând, nu uitați că nu doar drujbele distrug pădurea, ci și lipsa reciclării!

Toate aceste acțiuni fac parte din campania „Marathon-ului Reciclării”lansată de Ministerul Mediului împreună cu Marathon EPR Group. Proiectul Marathonul Reciclării are ca scop sensibilizarea, educarea și conștientizarea în rândul cetățenilor și instituțiilor referitor la prevenirea, reutilizarea și reciclarea deșeurilor.

Pentru a întâmpina aceste probleme, campania Marathon-ul Reciclării va avea trei direcții de implementare:

O primă direcție a campaniei are ca scop informarea și educarea cetățenilor prin mijloace digitale astfel încât aceștia să devină mai responsabili în acțiunile lor zilnice și, implicit, să protejeze mediul. Campania va fi implementată în mediul digital pe canalele de social media ale companiei Marathon EPR Group S.A. cât și pe cele ale Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor. Ca și structură, în fiecare lună va fi abordată o nouă temă, iar la sfârșitul fiecărei luni va fi lansat un ghid de bune practici pe tema aferentă lunii respective.

Cea de a doua direcție are ca scop îndrumarea pentru implementarea corectă a prevederilor din Ordonanța de Urgență nr. 74/2018 în rândul Primăriilor și Asociatiilor de Dezvoltare Intercomunitară, astfel incat sa se îndeplinească obligațiile și să se atingă țintele de deviere de la depozitare. Se vor desfășura sesiuni de cursuri online începând cu luna septembrie adresate responsabililor cu managementul deșeurilor din cadrul Primăriilor și Asociațiilor de Dezvoltare Intercomunitară. Cursurile vor fi susținute de specialiști în domeniu care vor arăta participanților cum pot implementa corect legislația privind modalitatea de gestionare a deșeurilor de ambalaje.

Cea de a treia direcție își propune cursuri de educare și conștientizare în școli legate de problemele de mediu și oferirea de soluții și bune practici axate pe colectare separată și reciclare. Prin intermediul cursurilor și workshop-urilor care se vor susține, scopul este de a educa viitoarea generație asupra problemelor actuale de mediu și a-i ghida spre implementarea de bune practici axate pe colectarea separată și reciclare.

În funcție de contextul momentului, aceste cursuri se vor ține în mediul offline sau online.